[...] w warunkach in vitro (na liniach komórkowych). Dlatego czytając sensacyjne doniesienia trzeba sprawdzić o jakich eksperymentach mowa. Witamina C a przeziębienia Niektóre badania wskazują, iż witamina C może skrócić czas trwania przeziębienia, podobnie jak podawanie np. cynku. Witamina C najprawdopodobniej nie przeciwdziała częstotliwości [...]
[...] je na grupy, to powinny być one porównywalne pod względem znanych i nieznanych czynników. Jak można karygodnie zmanipulować dane? Bardzo prosto. Zamiast realnej grupy, z badania wykluczamy osoby mające powyżej 20% tkanki tłuszczowej, nie uwzględniamy stosowania SAA (lub innych środków farmakologicznych) w jednej grupie osób, nie uwzględniamy [...]
[...] cholesterolu endogennego wynoszące 278 ± 51 mg/dL. Norma wynosi do 200 mg/dL. „Ale przecież stężenie cholesterolu to mit!”. Nie, to nie jest mit! W dobrze kontrolowanych badaniach osoby mające zbyt wysokie, jak i zbyt niskie, stężenie cholesterolu były narażone na dużo większe ryzyko śmierci. Zupełnie inną kwestią jest sens stosowania środków [...]
Z niektórych badań wynika, iż osoby preferujące skrajne rozwiązania żywieniowe mogą cierpieć z powodu różnego rodzaju zaburzeń (np. w postrzeganiu wizerunku swojej sylwetki). Czasem stosowanie diety wegańskiej poprzedza wystąpienie głębszych zaburzeń, np. jadłowstrętu psychicznego. Z kolei inni naukowcy twierdzą, iż stosowanie diet wegańskich nie [...]
[...] całkowitego spożycia tłuszczu teoretycznie może prowadzić do znacznego wpływu na całkowitą ilość spożywanych kalorii. Pomimo podbudowy teoretycznej, w dobrze kontrolowanych badaniach nie wykazano, iż zmniejszenie spożycia tłuszczu może być skuteczniejsze od innych interwencji dietetycznych, szczególnie pod względem utraty wagi w następnych 6-12 [...]
Kulturyści i inni sportowcy bardzo często sięgają po alkohol. Niestety, to bardzo zły pomysł. W maksymalnym skrócie przytoczę główne fakty i mity dotyczące alkoholu. Alkohol kontra marihuana Na świecie po kannabinoidy (np. marihuanę, haszysz, syntetyczne imitacje) sięga ok. 182,5 mln ludzi (3,8% populacji). Jednakże mimo wytężonej pracy, nie [...]
[...] z węglowodanów, dostarczały od 9 do 34.5% dobowej podaży energii z tłuszczów (od 9 do 124 g dziennie). I tu ważna uwaga - z proporcji makroskładników można się domyśleć, iż badania były prowadzone w latach 80. i 90. XX wieku, gdyż jako źródło energii dominują węglowodany. Obecnie proporcje znacząco przesunęły się na pozyskiwanie energii z [...]
[...] glikogen mięśniowy. Dlaczego? Bo w wątrobie człowieka 50% fruktozy jest konwertowane do glukozy, 25% do mleczanów i ~15% do glikogenu (wątrobowego). Stwierdzono to w badaniach, gdzie podawano znakowaną fruktozę (i 50% podanej ilości „odnalazło się” w postaci znakowanej glukozy). A więc większość fruktozy staje się paliwem, które może [...]
[...] but not noradrenaline is a determinantof exercise-induced lipid mobilization in humansubcutaneous adipose tissue“ Źródła energii do dla pracy mięśni, na podstawie badania naukowego Van Loon i WSP. 2001 “The effects of increasing exercise intensity on muscle fuel utilisation in humans” J Physiol. Oct 1, [...]
[...] jest ważny, ale mimo wszystko stanowi uzupełnienie dla odżywiania. Referencje: Katarzyna Poniatowska-Leszczyńska, JoannaZinczuk-Zielazna „Mechanizm wyparcia – teoria i badania” http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1230281314000440 https://sjp.pwn.pl/sjp/przemiana-materii;2510613.html Michał Plewa, Andrzej Markiewicz „Aktywność [...]
[...] (34%), im dłuższa i „ostrzejsza” redukcja, tym większego spadku T4 i T3 można się spodziewać (np. dieta 800 kcal dziennie doprowadza do spadku TSH, T4, T3, z kolei w innych badaniach odnotowano spadek T3, a T4 pozostało bez zmian). W badaniach Hulmi JJ i wsp. uzyskano 12% spadek wagi ciała oraz 35-50% redukcję tkanki tłuszczowej. W efekcie panie [...]
[...] Uwaga – jednak u dzieci z Bostonu, wpływ mleka był już dużo słabszy. Czy u dzieci z Mongolii był wpływ mleka czy niedożywienie? Tego już się nie dowiemy. Ponadto w innych badaniach wykazano, że doustne spożywanie białka α-laktoalbuminy indukuje aktywność osi somatotropowej u zdrowych kobiet. Istnieją mocne dowody epidemiologiczne, że spożycie [...]
[...] - 1,5 h przed treningiem, zielona herbata, białko serwatkowe (WPC, WPH, WPI), np. 2-3 porcje między posiłkami lub jako uzupełnienie do niskobiałkowego posiłku). Referencje, badania, piśmiennictwo: Kathleen Deska PAGANA, Timothy J. PAGANA „Testy laboratoryjne i badania diagnostyczne w medycynie” „Robbins. Patologia” autorstwa V. Kumar, A.K. [...]
[...] bardziej intensywny trening), różeniec górski (rhodiola rosea), ashwagandha i inne adaptogeny, buzdyganek ziemny. W jaki sposób magnez może wspomagać budowę mięśni? W badaniach klinicznych dowiedziono, iż suplementacja magnezem (500 mg dziennie) spowodowała: statystycznie istotny wzrost czasu snu, poprawę jakości snu, wzrost stężenia [...]
[...] w dany ruch) nie ma aż takiego znaczenia dla redukcji tkanki tłuszczowej. Jak wygląda efektywność pozostałych ćwiczeń mięśni brzucha? W opublikowanych we wrześniu 2013 roku badaniach japońskich naukowców sprawdzono, jak poszczególne partie mięśni są angażowane w różnych ćwiczeniach. 10 dorosłych mężczyzn w wieku 21.2 ± 1.5 roku, wzroście 1. 70 ± [...]
[...] nieco wyższe stężenie cholesterolu, u mężczyzn sprawa nie wygląda już tak dobrze. To nie znaczy, że obniżanie stężenia cholesterolu lekami jest pożądane, gdyż nowsze badania zmieniły podejście wielu specjalistów do tego zagadnienia. Na koniec zobaczmy, czy skuteczniejsza była dieta klasyczna, niskokaloryczna, czy może bogatsza w tłuszcze, [...]
[...] D supplementation for COVID-19 disease: a randomised, placebo-controlled, study (SHADE study). Postgrad Med J. 2020 Witamina K2 Jak zaobserwowano w prowadzonych niedawno badaniach, poziom witaminy K był obniżony u pacjentów z COVID-19 w porównaniu z grupą kontrolną i był ewidentnie skorelowany z obrazem ciężkiego przebiegu choroby, związanym [...]
[...] dużo tłuszczy. Nie polecam eksperymentów, a raczej obserwacje własnego organizmu. Najlepiej zacząć od schematów, które są sprawdzone przez pokolenia kulturystów. Ogółem wg badania z 2014 roku przyjmuje się, że większość kulturystów odniesie najlepsze efekty, jeśli dostarczy: 2,3-3,1 g białka na kilogram beztłuszczowej masy ciała, 15-30% podaży [...]
Okres Świąt Bożego Narodzenia jest czasem specjalnym. Czasem przepełnionym radością, czasem obcowania z rodziną, czasem wytchnienia. Jednak za rogiem czekają niebezpieczeństwa. Niebezpieczeństwa zarówno dla sylwetki, jak i zdrowia… A jeśli, o czym wspomniałem w punkcie dotyczącym treningu, jesteś daleko od tej granicy, dodatkowy sen pomoże w [...]
[...] są ładne, czy wpisują się w kanon kulturystycznego piękna. To kwestia dyskusyjna. Dlaczego kulturyści pokroju Yatesa sięgają po odżywki, skoro mogą jeść mięso? To proste. W badaniach naukowych 135 g wołowiny dawało maksymalny wzrost stężenia aminokwasów na poziomie mniej niż 1 500 μmol/L po 2 h od spożycia. Z kolei 35 g białka serwatkowego [...]